• Title: Seyogia
  • Author: Amal Hamsan
  • ISBN: 9789671158
  • Page: 308
  • Format: None
  • Portal Rasmi Jabatan Perkhidmatan Awam Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Sejahtera Perkhidmatan Awam merupakan tonggak utama atau tiang seri kepada sistem pentadbiran negara.

    Seyogia Seyogia sebuah novel tulisan Amal Hamsan terbitan Lejen Press Amal Hamsan sebelum ini menulis antologi Heroin dan juga Dabel Date kedua duanya juga terbitan Lejen Press DescriptionPertemuan mereka be
    Seyogia sebuah novel tulisan Amal Hamsan terbitan Lejen Press Amal Hamsan sebelum ini menulis antologi Heroin dan juga Dabel Date, kedua duanya juga terbitan Lejen Press.DescriptionPertemuan mereka berdua, Jard dan Laila, tidak berdiri atas dasar kebetulan Rasa yang sama terselit antara mereka berdua dengan seorang lagi manusia, Azzad, berlainan Walau permulaannya samaSeyogia sebuah novel tulisan Amal Hamsan terbitan Lejen Press Amal Hamsan sebelum ini menulis antologi Heroin dan juga Dabel Date, kedua duanya juga terbitan Lejen Press.DescriptionPertemuan mereka berdua, Jard dan Laila, tidak berdiri atas dasar kebetulan Rasa yang sama terselit antara mereka berdua dengan seorang lagi manusia, Azzad, berlainan Walau permulaannya sama, namun hujungnya jelas tiada persamaan.Cinta antara mereka tidak pernah bertemu muka Cinta antara mereka terus terusan membuta Cinta antara mereka hanya mengait rasa derita.

    One Reply to “Seyogia”

    1. Entah ubat apa yang ditelan, semalam dan hari ni saja dah 3 buah buku yang dibaca. Kagum sekejap dengan diri sendiri :PSeyogia ni dicapai dari rak buku sebab ternampak Mai punya status. Amboi, nampak sangat berdukacitanya :DSeyogia ni dah lama dibeli. Tapi tangguh membaca sebab dah TERbaca spoiler pada beberapa review di GR. Jadi, sebab dah tahu (hampir keseluruhan isi penting) tak adalah TERmenangis, kesahnya. Dan, mungkin sebab jalan cerita Seyogia ni terlalu sedih, jadinya sedih itu kau dah t [...]

    2. Awesome ! Seyogia : dalam kamus bahasa nya maksudnya : sepatutnya - itu adik saya encik Irfan yang cakap. taktau pulak budak ni ada bakat kesasteraan begini ;) Buku ini ajar tentang hidup , tentang keluarga , tentang hubungan sesama manusia. Hubungan Jard dengan abangnya boleh buat aku cemburu sendiri dan juga menangis sepi bila baca akhirnya. Rentetan kisahnya bercampur - ada kisah ulang tayang juga kisah pada masa itu , tersusun dengan elok. Suka !! Endingnya juga aku suka.Suka dan suka !! Spe [...]

    3. Ramai yang kata buku ni bisa buat aku menangis. Aku tak nangis. Mungkin kerana aku sudah dewasa dan melalui pebagai cerita. Tulisan ini kemas, pandai memainkan jiwa. Mungkin tak cukup matang dan ada plot yg berterabur sikit tp semuanya tertutup dek karakter dan watak2 yg kuat. Masih ada yang positif pasal ending. Boleh buat dram

    4. "Being alone never felt right. Sometimes it felt good, but it never felt right."Kata-kata sedih membentuk ayat-ayat sedih membina sebuah cerita sedih yang suku terakhirnya hamba baca di negeri sedih yang hamba tidak pernah pergi - dengan kawan bernama air mata yang hamba jarang-jarang jumpa.Jika suatu hari nanti hamba mahu menangis untuk perkara-perkara yang hamba tidak tahu, tak pernah alami atau semata-mata belum masanya untuk semua itu terjadi dan hamba sedari, hamba akan mengingati Seyogia.S [...]

    5. Amal hamsan memang suka bercerita tentang kematian, tapi kali ni she went overdrive. A bit over the top on the death department, but i'm not complaining. Coincidences yang sedikit lagi mahu terbabas ke alam fantasi buat aku sedikit rengsa. Tekankan pada perkataan sedikit. Ya, air mata aku tumpah (cilakak amal) sebab aku agak kenal dia, dan aku boleh tahan kenal individu yang menginspirasikan watak laila tu

    6. bagi aku agak merepek dan unrealistic for certain scene. kisah Jard dan Azzad misalnya. seolah-olah watak Azzad tu hanyalah fantasi. Ye, aku sedar ini buku fiction tapi aku sumpah tak boleh terima bila ada lelaki yang macam ni. Baik, boleh terima Jard tu, tunggu lama macam tu walaupun dah kena tolak banyak kali. and bila penulis gambarkan Azzad tu seorang yang charming, yang menjadi idaman perempuan lain kat sekolah, dan it turns out Azzad tu boleh pulak tersangkut kat perempuan macam Jard tu. y [...]

    7. Dari bab awal hingga ke pertengahan, beberapa imbas semula, terasa agak kureng. Tapi menjelang ke pembacaan pada bahagian penghujung, ia jadi mengesankan.Oh ya, kaver dia tak lawa.

    8. Aku jarang baca novel tapi bila kakak aku cakap Seyogia ni memang novel yang bagus, aku ambil keputusan untuk baca. Aku percaya kakak aku. Bila dia kata novel tu bagus, novel tu memang bagus.Seperti mana aku percaya kat kakak aku, seperti itu juga watak utama novel ini, Jard percaya dan sayang pada satu-satunya abang dan adik-beradik yang dia ada. Hidup di dalam sebuah keluarga yang agak kucar-kacir dan sentiasa tegang, aku dapat bayangkan dan rasakan apa yang Jard lalui.Dengan tema kekeluargaan [...]

    9. Aku suka watak rebel dalam cerita2 yg amal hamsan tulis. selalu ada sesuatu yg menarik ttg mereka. mungkin itu juga penyebab kenapa azzad tertarik pada jard. aku suka watak jard. dia tak sombong. tapi dia sunyi. dan dia suka dgn dirinya yg sunyi. dan pengalaman dari mak ayahnya membuatkannya tak mudah percaya dgn org lain. tapi jard tak menipu diri sendiri. bila dia rasa hati dia senang akan kehadiran seseorang, cepat atau lambat dia akan terima. yg paling aku suka dalam cerita ni, tentang kasih [...]

    10. Apabila Seyogia dirangkum secara keseluruhannya mesej paling jelas yang terpapar adalah seburuk mana sekalipun ibu bapa, mereka tetap orang tuanya si anak dan sehina-hina anak itu, mereka adalah amanah Tuhan kepada ibu bapa. Manakala kisah perjalanan hidup Jazreen cuma bertindak sebagai pendamping yang menggerakkan isi cerita.Semasa Jazreen berada di Kota Bharu, pertuturan rakan-rakan Laila yang sememangnya adalah penduduk tempatan dilihat bersesuai apabila wujudnya dialog dalam loghat pantai ti [...]

    11. Bagus!Gigih membaca supaya cepat habis. Tidak mahu bertangguh-tangguh, takut kehilangan khusyuk dan rentak. Buku ini lain daripada kebiasaan. Cerita berkisar kehidupan yang agak memberontak. Bukan agak, tapi memang memberontak. Sedikit terkejut dengan penggunaan bahasa, mungkin kerana penulisnya mahu menjadikannya lebih hampir kepada suasana nyata dan realiti. Iya lah, kalau buku cinta biasa-biasa, kehidupan watak-wataknya selalunya sempurna. Tidak bagi Seyogia.Keseluruhannya, bagus. Cuma bila t [...]

    12. Ramai yang kata buku ni bisa buat aku menangis. Aku tak nangis. Mungkin kerana aku sudah dewasa dan melalui pebagai cerita. Tulisan ini kemas, pandai memainkan jiwa. Mungkin tak cukup matang dan ada plot yg berterabur sikit tp semuanya tertutup dek karakter dan watak2 yg kuat. Masih ada yang positif pasal ending. Boleh buat drama ;)

    13. Lama tak baca novel cemni -- yang mengetengahkan hubungan kekeluargaan. Ayah Jard, pada pandangan aku seakan terlalu menjaga reputasi dia sebagai guru disiplin. Aku benci watak tu. Mak dia, entah, macam tak layak nak dipanggil mak pun ada. Jard rapat dengan abang dia. Ohoi seronoknya la ada abang yang protective cemtu. Tapi hubungan diorang mula renggang lepas satu kejadian ni. And abang dia end up meninggal. K ni sumpah sedih.Jard cuba lari dari rumah. Lari dari masalah. Terjumpa Laila, dan mer [...]

    14. Gua beli sebab orang kata best, dan sedih. Dan sebab gua nak tau seyogia tu menatang apa, tapi tak ada pulak dia tulis maksud seyogia dalam buku tu. So gua google."Di dalam Kamus Dewan Ke-4 menyatakan bahawa yogia bermaksud berpatutan, padan, layak;jadi seyogia bermaksud sepatutnya, selayaknya, semestinya" (CikguBM, 2012)Menitis air mata bila sampai part yang akhir-akhir tu. Serious sedih and cerita dia bukan macam typical malay story yang lain. Cerita berunsurkan kekeluargaan, hubungan adik ber [...]

    15. Firstly, thanks to naima recommend buku ni, or actually author ni. And, betul lah cakap naima buku ni sedih. Sebenarnya aku nak bahagikan buku ni kepada beberapa bahagian. Pertama, bahagian dia dengan abang dia. Kedua, bahagian dia dengan Azzad. Ketiga, bahagian dia dengan Laila. Keempat, bahagian dia dengan Kak Mas. Kelima, bahagian dia dengan ibubapa dan lain lain. Bahagian dia dengan Kak Mas, aku baca paling laju. Bahagian dengan Laila pun sama aku baca laju sampai aku rasa kanser otak cliche [...]

    16. Buku ni membuka mata aku untuk terus menghargai apa yang kita miliki dan apa yang ada di sekeliling kita. Kasih sayang dan hubungan adik beradik yang meruntun jiwa. Tahniah Amal Hamsan untuk karya anda yang berjaya membuka mata aku dan membuatkan aku lebih menghargai apa yang aku miliki sekarang ni.

    17. i wish i could give 5 out of 5. unfortunately,what i got was less than i expected.dari yg digembar gemburkan cerita ni seakan ada magisngkin hati aku keras tak mampu nak menangis,tapi aku rasa crita ni ada banyak compang dan campingnyara penceritaan kemas dan aku suka tapi sedikit tak ada kick .

    18. Buku yang terkandung banyak pengajaran, dengan gaya bahasa yang menyenangkan dan puitis walaupun ringkas. Buku yang bisa menyentuh jiwa, membuat kita menangis. Sampai demam baca buku ni! Sungguh terkesan, brilliant. 5 stars. Tapi tak tahu kenapa lepas habis baca buku ni baru terpikir nak google makna seyogia. :)Honestly, one of the best malay novels i've ever read.

    19. sedihhati aq jd tisu bce ni.uu~~ sane sini org mati. baguslah.ti 2 dekat je. suke watak abg jard.ahdu.ybe sebab aq xde abghahaha

    20. watak rebelluarga antara satu sebabtara jadi baik atau jadi jahatluarga yang mencorakkan.tiang agama kau ke mana.hidup kau ke mana.hanya satu penyelesaianmbali pada tuhan.

    21. at first aku tak berapa suka sangat membaca buku ni lagi-lagi part jard and laila. agak boring tapi makin lama jalan cerita dia makin best. ada tiga part yang berjaya buat aku menangis and paling terkesan sewaktu sot meninggal. sungguh tak ku sangka T__Taku sangat suka dengan kasih sayang yg terjalin antara jard and sot. Allahu, sangat menyentuh jiwa. boleh dikatakan semua watak dalam buku ni aku suka kecuali mak ayah jard. dan oh aku sangat sukakan ending dia, finally mereka bersatu :')

    22. Fabulous book! It's been sitting on my shelf a long time n I finally dug in n read it. Started n finished on the same day. pastu mata rabak pergi kerjaMy eyes are swollen because of non-stop cry fest.Touching and disturbing and heartbreaking and beautifully written cerita nenangis ni memang best bersih bijik mata aku heihh

    23. Aku terlambat beli buku ni. Buku ni keluar masa pesta buku yang mana aku tak ingat. Tapi waktu tu tak berkesempatan membeli. Dan semalam, aku berjaya rembat buku ni di Art For Grabs.Tahniah, tahniah, tahniah!Novel Amal Hamsan yang pertama ni mampu buat aku nangis sama macam aku baca Heroin. Cuma mungkin Heroin lebih sedikit padu berbanding ini. Tapi, buku ini masih hebat.Kisah yang diangkat tentang tema kekeluargaan. Tentang ibu ayah, adik dan abang. Dan abang iaitu Jazman, sangat aku kagumi wat [...]

    24. First attempt baca, aku rasa susah nak hadam gaya bahasa dan suara pencerita. Bunyi macam lelaki sangat. Walhal perempuan. Tahu, memang watak dia kasar sikit, tapi cara dia maki tu macam tak berapa kena je.Lepas sebulan, aku cuba lagi sekali. Okey, not bad. Gaya bahasa dah boleh diterima. Tp penceritaan setting tak jelas kadang². Tak logik pun ada. Deskripsi watak pun tak cukup jelas bg aku. Logik ke wanita naik basikal pakai kain kat jeti Kuah? Mungkin pengarang nak ringkaskan cerita. Idk.Nama [...]

    25. Pertama sekali, suka dengan covernya. Entah kenapa teringatkan cover novel sandera (arena wati) walaupun tak ada la sama pun. Pertama kali baca tulisan Amal Hamsan, beli pun sebab direkomenkan oleh jurujual waktu kat pesta buku lepas. Dia kata best dan ya memang best. Untuk yang berhati tisu, boleh la nangis berkali-kali tambah-tambah lagi apabila menyentuh soal kekeluargaan. Yang paling suka bahagian di mana Amal Hamsan seolah-olah cuba 'menipu' pembaca dengan buat pembaca percaya itu adalah ap [...]

    26. Dah lama baca baru nak review hahaha. Amal seperti yang aku tahu beliau mmg gemar melangkah jauh ke negeri orang mencari ilham. Beliau juga terkenal dengan mengetengahkan watak utama yang rebel. Malah amal suka sekali meletakkan sesuatu tajuk lagu di mana2 perenggan atau bab di dalam novelnya untuk menyesuaikan situasi jalan cerita dan lagu. Mungkin juga untuk memberi pembaca merasai perasaan tersebut secara tidak lansung. Novel yang mengajar erti persahabatan, masalah hidup yang sebenarmya kita [...]

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *